2021-11-10 09:18:52• hírek • Bede Emőke

Több tízezer lejes bírságot szabtak ki az Altexre a kamukedvezmények miatt

Az Amerikai Egyesült Államokból származó Black Friday, azaz fekete péntek kifejezés kapcsán a legtöbbeknek az a kiskereskedelmi akció jut eszükbe, amikor átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak. S míg az államokban többnyire tényleg egyetlen napig tart az őrület, addig például Romániában nem ritkák azok a fekete pénteki akciók sem, melyek több héten át tartják lázban a rendkívül jutányos árakban reménykedő vásárlókat.

Eget rengető akciókról azonban a legtöbbször szó sincs, s mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Altex esete, mely több tízezer lejes bírságot zsebelt be az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (ANPC). Az ANPC munkatársai ugyanis a keddi nap folyamán megnyitották az üzlet weboldalát, és azt tapasztalták, hogy a jutányos áron hirdetett termékeken a referenciaárhoz, azaz az elmúlt 30 napban mért legalacsonyabb árhoz képest szó sincs kedvezményről.


A fogyasztóvédelem több mint 1000 olyan terméket talált az Altex kínálatában, melyet akciósként hirdettek, viszont a leárazás mögött nem állt valódi kedvezmény.


Az ANPC természetesen számonkérte az Altexet, melynek képviselői úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak korrektek lenni egy olyan piacon, ahol senki más sem az. A tapasztalt szabálytalanságok kapcsán a céget végül 50 ezer lejre bírságolták, mi több, kiegészítő intézkedésként javaslatot tettek arra is, hogy az Altex tevékenységét en bloc függesszék fel, míg e helytelen kereskedelmi gyakorlattal fel nem hagynak, továbbá a csalásról értesíteni fogják a bűnügyi hatóságokat is.


Az ANPC minden fogyasztónak azt ajánlja, hogy saját érdekeik védelmében különösen nagy figyelemmel nézelődjenek, ha a leárazások időszakában szeretnének vásárolni.


Most pedig mutatunk néhány példát azok közül, melyeket a fogyasztóvédelem szúrt ki. 


Az árfigyelő grafikája tisztán megmutatja, hogy az üzlet októberben mesterségesen felpumpálta az árakat, így a fekete pénteki kedvezmény nem átlagon aluli árengedményt jelent, csupán visszatérést a kiinduló árhoz.





További példák ide kattintva tekinthetők meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: